Darbštūs žemaičiai atšventė fermos įkurtuves

09-12-2019

 

Plungė. Nijolė ir Arvydas Prišmontai sprendė dilemą – modernizuoti ūkį ar uždaryti? Pasirinko pirmąjį variantą, fermai ir jos įrangai atnaujinti partnere pasikvietę bendrovę „Dotnuva Baltic“.

Fermos Narvaišiuose (Plungės r.) atidarymo proga „Dotnuva Baltic“ Prišmontų ūkyje surengė šventę ir praktinį demonstravimą. Pažiūrėti naujo tvarto ir jo įrangos, šėrimo technologijų atvyko per 200 Žemaitijos ūkininkų. Nauja melžiamų karvių ferma pieno sektoriaus sunkmečiu – išties neeilinis įvykis. Žengti šį žingsnį ūkininkams padėjo ES parama.

Pieno ūkį Prišmontai sukūrė nuo dviejų piendavių. Pasak Nijolės, dirbo visą laiką kaip tos skruzdėlės, po šapelį nešančios. Dabar jų ūkyje – 80 melžiamų karvių, šeima dirba 220 ha žemės, didžioji jos dalis skirta ganykloms. Senajame tvarte karvės buvo laikomos pririštos, o prieš mėnesį, pasibaigus ganiavos sezonui, jos buvo sugintos į visiškai naują palaido laikymo tvartą su nauja modernia melžimo aikštele. Bendra investicijų suma į fermą ir jos įrangą siekė 100 tūkst. Eur.

„Sunkmetis ar ne sunkmetis, o dirbti reikia, – sakė Prišmontai. – Senas tvartas jau nebetalpino karvių. Reikėjo galvoti, ar išvis atsisakyti jų, ar modernizuoti ūkį.“ ES paramą jie gavo fermos įrangai ir melžimo aikštelei (paramos intensyvumas 35 proc.), o tvartą statyti teko iš savo lėšų ir banko paskolos. „Nežinau, ar naujos technologijos kada nors atsipirks, tačiau darbas tikrai bus lengvesnis ir našesnis, bus geriau visiems – ir karvėms, ir mums“, – neabejoja Arvydas. O stengtis yra dėl ko – sūnus Darius taip pat dirba ūkyje ir pasiryžęs tęsti tėvų sukurto pieno ūkio tradicijas.

Skaitykite daugiau:

Turite klausimų mūsų specialistui?

  1. Pasirinkite artimiausią padalinį.
  2. Susisiekite su vadybininku arba palikite savo kontaktus.
Dotnuva

Dotnuva.lt puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu.

Išsami informacija apie slapukus ir jų naudojimo tvarką